SMA Mineral - En värld full av kalk
Svante Fielding, VD SMA Mineral, Mikael Andreasson, produktionsansvarig vid Björneborg Steel och Lina Jorheden, VD SaltX Technology.
Svante Fielding, VD SMA Mineral, Mikael Andreasson, produktionsansvarig vid Björneborg Steel och Lina Jorheden, VD SaltX Technology.

Klimagjennombrudd: Verdens første elektrisk fremstilte brente kalk

En svært viktig milepæl for klimanøytral stålproduksjon er nådd i et testanlegg i Björneborg, i Värmland. Det er gode nyheter for Norge og Mo i Rana, der SMA Mineral planlegger verdens første fullskala fabrikk, som skal produsere nullutslippskalk med samme metode.  

Gjennom en svensk innovasjon har ZEQL (Zero Emission Quicklime), et partnerskap mellom SMA Mineral og SaltX Technology, produsert verdens første brente kalk som er 100 prosent elektrisk fremstilt.

— Den vellykkede produksjonen av elektrisk fremstilt brent kalk er et stort sprang på veien mot nullutslippskalk. Dette bekrefter at det er mulig å redusere utslippene fra kalkproduksjonen med ny teknologi. Vår ambisjon er at denne teknologien ikke bare skal være en løsning for Sverige og Norge, men en global mulighet for å redusere utslippene fra kalkproduksjon, sier administrerende direktør i SMA Mineral, Svante Fielding.

Kalk er en grunnleggende råvare for produksjon av blant annet stål, samt i byggeindustrien og vannrensing. Produksjonen av kalk og sement står samtidig for omtrent 8 prosent av de globale klimagassutslippene. Her ligger det altså enorme muligheter for utslippskutt som monner. ZEQL-teknologien erstatter fossilt brensel med fornybar elektrisitet i produksjonen av brent kalk.

— Nyheten fra Björneborg i Sverige er fantastisk for verden. Det er også en svært god nyhet for SMA Mineral i Mo i Rana og for hele industrimiljøet i Mo Industripark. Teknologien som ZEQL utvikler, spiller en avgjørende rolle, og med dette har vi tatt enda et viktig skritt på veien mot en ny fabrikk for nullutslippskalk i Mo i Rana, sier utviklingssjef i SMA Mineral, Staffan Rudenlöv.

Kortreist nullutslippskalk

SMA Mineral leverer kalk til blant annet Celsa Armeringsstål, som er nærmeste nabo i industriparken i Mo i Rana. CO₂-en som frigjøres i kalsineringsprosessen, kan isoleres og fanges og brukes i produksjon av bærekraftig flydrivstoff.

I februar ble det kjent at prosjektet i Mo i Rana får 287 millioner kroner i støtte fra Enova til å gjennomføre en pilot for teknologien, hvor kalk produseres med fornybar elektrisk kraft og hvor dessuten CO2-en fanges.

— Utslippskutt i industrien er avgjørende for at Norge skal lykkes med omstillingen og sikre fremtidig konkurransekraft. Dette pilotprosjektet er viktig for å kutte utslipp, men også for å bygge et sterkt kompetansemiljø og fremtidens industriarbeidsplasser i Mo i Rana, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) da støtten til prosjektet ble offentliggjort.

Imponerende resultater i stålproduksjonen

De vellykkede testene ble gjennomført av SMA Mineral og SaltX Technology, i samarbeid med Björneborg Steel.

Den brente kalken ble produsert ved SaltX Technology sitt testanlegg i Hofors og brikettert ved SMA Minerals egne anlegg for å etterligne det eksisterende produktet. Deretter ble de ferdige brikettene levert til Björneborg Steel, som testet dette i sin produksjon.

Resultatene er svært lovende. Nullutslippskalken ble brukt i flere smelteprosesser, hvor den viste rask oppløsning og effektiv rensing av stålet. Gjennom nøye analyser har forskerne kunnet bekrefte at kalken fungerer som forventet og kan erstatte tradisjonell kalk, bare med kraftig reduserte CO2-utslipp.

 

Fakta om prosjektet: 

  • SMA Mineral er et familieeid svensk selskap er spesialisert på produksjon og salg av kalkprodukter, med hovedkontor i Sverige og virksomhet i Nord-Europa.
  • Dagens kalkovn i Mo i Rana ble bygd for om lag 50 år siden for å forsyne AS Norsk Jernverk med kalk til stålproduksjon, og SMA Mineral har drevet fabrikken siden 1999.
  • SMA Minerals nye teknologi for kalsinering heter ZEQL, et varemerke som eies i fellesskap av SaltX Technology AB og SMA Mineral AB. Mer informasjon om ZEQL finnes på www.zeql.com.
  • Prosjektet i Mo i Rana får 287 millioner kroner i støtte fra Enova til å gjennomføre en pilot for teknologien.

 

Kontaktperson: 

Ann Lindenhierta, kommunikasjonsansvarlig ZEQL, SMA Mineral AB

Telefon: +46 70 668 71 73
E-post: ann.lindenhierta@smamineral.com
Hjemmeside: http://www.smamineral.com
https://www.zeql.com

 


 


Pressebilder, høyreklikk for å laste ned.
Foto: SMA Mineral

Fler nyheter från SMA Mineral

Ny hållbarhetsrapport visar vägen framåt

Hållbarhet är en självklar utgångspunkt för mycket av vår verksamhet. Strategiska och operativa mål inom bolagsstyrning, socialt ansvar och de viktiga miljö- och klimatfrågorna ger oss vägledningen vi behöver för hur vi ska agera…
Read more