Som företag inom gruvdrift och kalkproduktion vet vi att vår verksamhet har stor påverkan på naturen och vårt klimat. Det är därför viktigt att ha en strategi för styrningen av företaget som leder utvecklingen i rätt riktning. Vi ska samtidigt göra allt vi kan för att medverka till att industrin kanminimera sitt avtryck på miljön.
De två största utmaningarna vi står inför är utsläppen av CO2 till atmosfären samt utnyttjandegraden av den kalk vi bryter loss. Lösningen på dessa utmaningar är vårt initiativ ZEQL. Mer om detta i rapporten.
Under 2024 har vi tagit flera viktiga beslut. Ett av de mest betydelsefulla är att vi har bestämt oss för att söka nytt tillstånd för vårt kalkbrott vid Stucks på norra Gotland.
I samband med detta arbete har vi haft försvarsministern på besök i Persberg. Vi har i samma syfte även arrangerat ett lunch-seminarium i Sveriges riksdag för att lyfta och diskutera kalkens betydelse för samhället.
Den kalk som passar för ståltillverkning är i stort sett slut i Sverige. Inte fysiskt slut men det saknas tillstånd att bryta den. Det är viktigt att Sverige är självförsörjande av en sådan viktig insatsvara särskilt nu när omvärlden förändras i snabb takt.
I Stucks finns kalk som passar för just ståltillverkning. Storleken på fyndigheten skulle räcka för att täcka behoven hos Sveriges och Finlands stålproduktion de närmaste 200 åren.
Vi har även formulerat ytterligare strategiska mål baserade på vårt arbete med dubbel väsentlighetsanalys: Personlig säkerhet, Företagskultur, Biologisk mångfald samt Kritiska råmaterial.
En av våra största utmaningar ligger i tillståndsprocesserna. När domstolarna strikt följer gränsvärden och inte ser till helheten kan det leda till negativa konsekvenser för miljön. Ett tydligt exempel är Gåsgruvan där vi inte fått förnyat tillstånd. Cirka 40% av all kalk för sjökalkning i Sverige kom tidigare därifrån, då det var det billigaste och bästa alternativet. När gruvan är stängd blir det dyrare att få fram samma mängd kalk. Eftersom anslagen inte ökar innebär det att vi kommer ha surare vattendrag i framtiden.
I vår strävan efter hållbarhet har vi som företag åtagit oss att kontinuerligt arbeta med hållbarhetsfrågor i alla delar av vår verksamhet. Denna rapport uppfyller i allt väsentligt CSRD:s krav och vi kommer följa rapporteringskraven utifrån de regler som gäller oss.
Vi ser fram emot ett fortsatt arbete med att möta dessa utmaningar och att stärka vårt åtagande för hållbarhet. Tack för ert fortsatta stöd.
Svante Fielding
CEO, SMA Mineral