SMA Mineral - En värld full av kalk

ZEQL - vår väg mot en
halvering av CO2-utsläppen

Den största, viktigaste, men kanske också svåraste delen i SMA Minerals hållbarhetsansvar är att markant minska CO2-utsläppen. Med vårt och SaltX Technologys koncept ZEQL, Zero Emission Quicklime, gör vi det möjligt att nå målet.

El utan fossila bränslen

Beslutet att reducera koldioxidutsläppet från våra brända produkter med 50% möjliggörs genom SMA Minerals och SaltX koncept ZEQL. Projektet är första steget på vägen mot en helt koldioxidneutral produktion.

Anläggningar inom ramen för ZEQL driftas med elektricitet som producerats utan användning av fossila bränslen. Genom övergången till elektricitet som bränsle reduceras CO2-utsläppen med ca 30 procent.

Omhändertagande av koldioxiden

Jämfört med traditionell ugnsteknik kommer vi att kunna använda större del av råvaran, bruten kalksten och dolomit, i processen vilket ger en avsevärt större nyttjandegrad.

För att nå vår långsiktiga nollvision måste vi även ta hand om koldioxiden som frigörs från kalkstenen under processen. Vid övergången till el som bränsle undviker vi den kostsamma och energikrävande process det innebär att separera CO2 ur emissionerna från en konventionell kalkugn. Koldioxiden är där- igenom möjlig att använda i processer vid tillverkning av elektrobränslen eller andra produkter. En annan möjlighet är att lagra koldioxid i havsbotten eller i produkter som gör att CO2 inte frigörs till atmosfären.

Fabriker i ny och modern design kommer dessutom att förbättra arbetsmiljön avsevärt, framför allt med avseende på damm.

Nuläget inom ZEQL

ZEQL-projektet går framåt i snabb takt och vi har gjort stora framsteg i projekteringen med den nya fabriken i Mo i Rana. Den nya fabriken planeras vara i drift under 2026, vilket innebär att vi är på god väg att möta vårt mål.

SMA Mineral har under 2024 arbetat intensivt med att skapa nödvändiga förutsättningar för att projektet i Mo i Rana ska realiseras. En viktig milstolpe i detta arbete har varit att lämna in en formell ansökan om eltilldelning till Statnett. Vi har dessutom presenterat projektet för viktiga beslutsfattare, bland annat Norges energiminister Terje Aasland.

SMA Mineral samarbetar med flera parter som t.ex Mo i Rana Industripark, leverantörer av fabrikskomponenter och kunder som ska använda produkten i sin process. Vidare pågår förberedelser för hur vi bäst ska ta tillvara och använda den högkoncentrerade koldioxid som genereras i processen.

I april 2024 tecknade vi en avsiktsförklaring med Infinium, ett amerikanskt bolag som tillverkar Electro-Sustainable Aviation Fuel (e-SAF), ett syntetiskt bränsle som ersätter konventionellt fossilbaserat bränsle. SMA Mineral ska leverera koldioxid i hög koncentration, som tillsammans med vätgas är råvaror till eSAF. Bränsleproduktionen planeras ligga närbeläget med ZEQL-anläggningen.

I februari 2025 fick vi det glädjande beskedet att norska Enova beviljar 287 MNok i stöd för uppförandet av pilotanläggning i Mo i Rana.

SaltX testanläggning i Hofors har gett värdefull erfarenhet för den fortsatta utvecklingen av tekniken. Ett större testförsök av ZEQL-kalk hos en av SMA Minerals kunder planeras under våren 2025.