
SMA Mineral undersöker möjligheterna att ansöka om ett nytt utvinningstillstånd för vår kalktäkt i Stucks på Gotland.
För att på ett ingående sätt kunna förstå och beskriva berggrunden och grundvattnet i området planerar SMA Mineral bl.a. omfattande geofysiska undersökningar. Undersökningarna omfattar inte bara täktområdet utan omgivningarna inom ett större område (>50 km2) från Bästeträsk till Fårösund (se figur 1). Kartläggningen görs för att säkerställa att omgivande naturvärden inte påverkas av en eventuell framtida kalkutvinning. Utredningen kan även ge värdefull information om grundvattentillgången i området.
Med start den 7:e juni och under ca 5 dagar kommer helikopterundersökningar att utföras inom området. Undersökningarna görs av det danska företaget SkyTEM Surveys ApS, med stora erfarenheter av liknande projekt från hela världen.
Undersökningarna ger information som kan användas för en kartläggning av saltvattengränsen, av tjocklek och utbredning av grundvattenförande bergarter och jordlager, förutsättningar för karst (kemisk vittring av kalksten) och övergången kalksten–märgelsten.
Undersökningen görs med det så kallade SkyTEM-systemet vilket är ett danskt geofysiskt instrumentsystem som bygger på utsändning av elektromagnetiska vågor från en mätram som hänger under en helikopter. Helikoptern kommer att flyga i linjer med 100 m avstånd mellan linjerna. Helikoptern flyger på cirka 80 meters höjd och har ramen på cirka 40 meters höjd. Genom att analysera markens reaktion på vågorna kan man skapa en tredimensionell geologisk modell för det undersökta området.
I helikoptern finns en pilot och två besättningsmedlemmar som genomför undersökningen. En vanlig arbetsdag börjar ca 9.00 på morgonen. Helikoptern kommer att vara i luften i cirka 2-3 timmar, sedan ta en paus och vara tillbaka i luften på eftermiddagen när piloten har vilat och helikoptern har tankats. Vissa justeringar av flygtider/dagar kan komma att göras då mätningarna ej kan göras i för dåligt väder men flygningarna görs normalt inom tiden 8:00-18:00. Viss flygning kan också tillkomma till och från flygområdet. Överflygningsljudnivån är ca 84 dBA SEL. Helikoptern kommer att röra sig med en hastighet på 60-120 km/h. Detta innebär att bullret endast är närvarande under en begränsad tid på varje plats.
Samma typ av undersökningar har tidigare utförts på uppdrag av Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bl.a. vattenförsörjningsplanering över stora delar av Gotland (se översiktskarta i figur 1). Resultaten från några av dessa undersökningar och en mer ingående beskrivning av mätsystemet finns beskrivna ihttps://resource.sgu.se/dokument/publikation/rm/rm140rapport/rm140-rapport.pdf
Tolkningsarbetet kommer att utföras av WSP. Resultaten förväntas vara klart någon gång under 2026. Mätdata och undersökningsresultat kommer också att överlämnas som offentliga handlingar till SGU vilket gör att även andra myndigheter och allmänhet kan ta del av materialet.
För mer information kontakta:
Patrik Svensen, SMA Mineral (frågor om SMA Mineral:s planer och verksamhet) +46 705 274 146
Tobias Skarphagen, SMA Mineral (lokala frågor om undersökningarna) +46 703 746 075
Jakob Eng, WSP (frågor om undersökningarnas utformning och mål) +46 733 501 386
Mirco Gwozdz, SkyTEM (frågor om mätsystemet) +45 31 738 221
Figur 1: